Так получилось, що самий 4-ий верхній ряд склопакетів в заскленні лоджії мені встановили не енергозберігаючі. Три ніжні ряди - енергозберігаючі. Всі однокамерні. Хотів щоб верхній ряд був тонований з естетичних міркувань (щоб сусіди навпроти, по можливості, не бачили підвішеної під стелею білизни). По фатку получилось два бронзових скла "стопсоль". Як недавно дізнався, стопсоль з енергозберігаючим склом не катіт через можливий термошок - мабуть тому так мені реалізували інсталятори. Але, також мені нещодавно підказали, що його просто терба було загартувати і тоді можливий тонований енергозберігаючий склопакет.
Ну получилось, те що получилось, але задвався питанням чи можливо існуючі склопакети "доутеплити" якимись плівками, а з другого боку чи варто, якщо вархувати всі нюанси.
Ну, поперше, це північна сторона і сонце потрапляє тільки літом коли вже заходить і під гострим кутом (видно на другому фото в лінку). І це поки ще не набудували навколо запланованих багатоповерхівок.
Подруге, якщо дивитись з середини лоджії, то ці склопакети будуть восновному обігріватись конвективним потоками повітря, бо джерел "випромінюваного" тепла з середини получається небагато. Ну можливо тепла підлога в низу лоджії, але кут гострий; можливо, час від часу, повітропровід запланованої електросушки і то якщо білизна під стелею не заступає; якщо взяти потенційний "акамулятор тепла" як стіну навпроти цих склопакетів, то тут тоже дуже нема чому накопичувати-випромінювати тепло, як у випадку товстої цегляної стіни - це колишня фасадна стіна обклеєна пінопластом (+сітка+короїд).
Подробиці вище навів тому що, зазвичай, теплоопірність енергозберігаючих склопакетів, розрахована якраз на велику долю випрмінюваного (туда-сюда) тепла, якщо не помиляюсь.
В результаті, два питання:
а) чи є якісь варіанти утеплення існуючих склопакетів в два скла стопсоль (мабуть плівками)?
б) і чи буде якийсь значимий ефект від такого утеплення в мому випадку ?
Може забити і не паритись... ?
ПС. Що за енджайн на форумі ?
гіперсилки крамсає...