Зразу скажу, що не сперечаюсь, а лише веду діалог - шукаю істину ;-)
По памяти я помнил, что коэффициент теплопроводности древесины твердых пород составляет около L = 0,2 Вт/м К.
Якщо бути точним, для дуба - 0,22. Але оскільки випробувалось соснове вікно з української сосни, то:
1. Конкретно для сосн пр (перпендикулярно до волокон, а це так і є) - 0,18.
2. Існує пряма залежність теплопроводності від щільності (це чудово видно на дубі). До чого я веду: українська сосна досить суттєво відрізняється від російської, в сторону зменшення. Тож можу зробити припущення, що правильна цифра - 0,17
3. Так само, опір теплопередачі даже залежить від вологості деревини. Стандарт вимагає 12% +/- 2% вологості (10-14), ми завжди сушимо до 11% по самому вологому датчику (бо потім брус трохи набирає вологи). Тож більшість брусу після сушки має вологість 8%-10%, і після обробки/покраски це буде 11%-13%. Зроблю припущення, що вікно було із середньою вологістю 12%. Відповідно, знижую коефіцієнт теплопроводності ще на пункт - 0,16
Я использовал формулу рачета сопротивления теплопередаче однослойной конструкции из курса строительной теплофизики
R = 1/8.7 + D/L + 1/23
где D=0,068 - толщина вашей конструкции, м; Подставьте и сами получите 0,52.
А от я взяв і підставив
Отримав 0,5 (точніше, 0,4984).
Ну, і звичайно, спробував підрахувати із своїм "допущенням" коефіцієнту - 0,16. Отримав 0,5834.
Звісно, це не врятує батька Російської демократії, але вже "щось". Щоб ми вийшли на середні 0,7 по конструкції, треба мати 0,11 теплопроводність на брусі (це буде опір 0,77).
Які ще є напрямки пошуку (окрім неточності в проведених вимірюваннях):
1. Залежність від вологості. Може, вона впливає сильніше ніж я припустив. А воно могло бути і 11%...
2. Залежність від щільності. І тут можна ще якісь копійки нашкребти.
3. Конструкція була менша за 1200 на 1400. Це я точно пам'ятаю. Але і не 300 на 300
...приведенное сопротивление будет находиться где-то между этими значениями в зависимости от соотношения площадей остекленной и неостекленной части окна...
Логічно
Но ведь Вам дали результат 0,704. Для меня это - абсурд, хотя, как вы понимаете, это только мое частное мнение.
Вот такая у нас, друзья, система сертификации...
І тут згоден. Які б припущення не були, а до 0,7 із склопакетом 0,42 дотягнути нереально. До речі: YourGlass configurator на флоат 4*6*4*6*4 дає значення 0,435. Мабуть, їх скло тепліше