... Самое удивительное - чем лучше стекло, тем более сложно отличить разницу в цвете отражения. так ето или нет?
Не знаю напевне, цікаво було в почути думку шановного пана Mark-а.
ПРИПУЩЕННЯ.
ЕЗ-енергозберігаюче
-------------------
Теза перша. ЕЗ скло є дзеркалом електромагнітного випромінювання визначеного діапазону. Тож, воно обов'язково змінює спектри - і вихідного променя, і того що віддзеркалюється
Теза друга. Половина "робочого діапазону" ЕЗ скла знаходиться поза сприйняттям людини. Друга половина - в червоній зоні.
Теза третя. Якість скла визначається, в т.ч., чистотою спектру. Тож, ідеальне скло не має міняти спектр, і повинне мати 100% прозорість.
Синтез. Ідеальне ЕЗ скло має працювати тільки в невидимій частині спектру, тому воно нічим не відрізнятиметься для неозброєного ока (в т.ч. і при тесті запальничкою).
І тут Остапа понесло.
Але його ефективність буде 50%. Для підвищення ефективності, ЕЗ скло має залізти в видимий діапазон. Тут є такі варіанти розвитку:
1. Просто розширення діапазону роботи "дзеркала", що призведе до часткової фільтрації червоної зони + червоне віддзеркалення. Наш варіант
2. Складне розширення. Вирівнюється спектр, скло стає "сірим" - неповної прозорості. Фігня якась
3. Одностороннє віддзеркалення. ЕЗ скло має зовнішню і внутрішню сторони. Вхідний промінь проходить без змін, вихідний - віддзеркалюється в потрібному діапазоні. Запальничка працює, всі ляскають в долоні
Я так розумію, що різне напилення по-різномі і віддзеркалює - має "свій колір". Це неідеально, але факт. Схоже на те, що якісне ЕЗ скло віддзеркалюватиме слабеньким червоним.
---------------------------------------------------------------------------------------
Цікаво буде завтра почитати, що я написав о третій ночі